On siis kevät!! Miksi silti väsyttää ja mieli synkistelee?

Kevät tulla tupsahti täydellä rytinällä! Valoa tulvii ovista ja ikkunoista ja lämpökin jo hellii. Miten ihmeessä mieli voi silti olla harmaa?? Tätä miettii moni tahoillaan. Aina ei kehtaa edes läheisilleen tai tuttavilleen myöntää näin olevan, koska se tuntuu väärältä ja kummalliselta.

Luonto herää mutta oma mieli sen kun synkistelee.

Jo tieto siitä, että ei ole ainoa kevätsynkistelijä, auttaa jo hieman. Kohtalotovereita on paljon ja kaikissa ikäluokissa. Kaamokseen tottuneet pohjolan asukit vaativat hetken tottuakseen valon lisääntymiseen. On kuitenkin rohkaisevaa kuulla, että vireystilaa ja mielialaa voi kohentaa erilaisin keinoin. Hieno juttu on, että nämä keinot ovat täysin ilmaisia, niiden saavuttamista ei tarvitse jonottaa ja niillä on vain myönteisiä sivuvaikutuksia.

Mistä apua kevätväsymykseen?

Tähän hetkeen otetaan avuksi liikunta! Alkuun vähän väkisin, sitten jo silkasta hyvän olon tunteesta. Hesarin tiede-liitteessä (HS 20.3.2023) kerrottiin usean tieteellisen tutkimuksen tuloksia ja ristiriidattomasti pääteltiin, että liikunnalla on suurensuuri merkitys masennuksen ja ahdistuksen hoidossa. Vaikka liikunta ei kaikissa tapauksissa sovi ainoaksi hoitomuodoksi, liikunta mainitaan osana masennuksen ja muiden psyykkisten sairauksien hoitoa useissa psykiatrisessa suosituksissa – myös suomalaisessa Käypä hoito-suosituksissa.

Eri liikuntamuodot vaikuttavat tutkimusten mukaan eri tavalla. Masentunut hyötyy voimaharjoittelusta erityisen paljon. Jooga-tyyppiset mielen ja kehon harjoitteet auttavat ahdistukseen. Mitä intensiivisempää liikunta on, sitä hyödyllisempää se on. Tärkein pointti lienee kuitenkin se, että liikuntamuoto on itselle mieleinen. Pienikin liikuntasuoritus tai ulkoilu kohentavat oloa ja positiivinen oranvanpyörä on valmis rullaamaan 🙂 osa vaikutuksista ilmenee heti; liikunta vapauttaa aivoissa mielihyvää tuottavia aineita, endorfiineja ja dopamiinia. Myös pitkällä aikavälillä liikunta vaikuttaa monellakin tavalla aivojen toimintaan ja mielenterveyteen, parantaa unenlaatua, kohentaa oloa ja itsetuntoa.

Liikunnan muutkin terveysvaikutukset ovat merkittävät; sydän ja verenkiertoelimistö kiittelee, luusto ja lihakset tykkäävät, kun saavat kuormitusta ja aivot riemuitsevat uusista virikkeistä. Kävelylenkki naapurin, ystävän tai tuttavan kanssa on aivoille superfoodia, koska liikunta yhdistettynä “aivotoimintaan” (tässä tapauksessa aivotoimintaa on rupattelu ja vuorovaikutus toisen ihmisen kanssa) on erityisen hyödyllistä. Jos kaveri on hitaamman sortin lenkkeilijä, voit vaihtaa kävelytapoja ja saat näin tehoja omaan lenkkiisi. Tee polvennostokävelyä, kanta pakaraan-kävelyä, sivuaskelluksia, varpailla- ja kannoillakävelyä tai siksak-kävelyä.

Rupattelun ja lenkkeilyn ohella vähintään yhtä monipuolista kehon ja mielen kuntoutusta on laulamisen ja lenkkeilyn yhdistäminen. Tämä onnistuu ilman lenkkikaveriakin. Jos et halua laulella julkisesti, valitse ajankohta tai paikka sen mukaan, että saat tapailla tuttuja laulunsanoja rauhassa. “Jos sais kerran reissullansa nättiä tyttöä halata…” toimii lenkillä loistavasti. Jotenkin se jalka nousee napakammin ja kädet heiluvat rennommin laulaessa. Vanhat maakuntalaulut on testattu myös -toimii! (Vieläkö muistat? Vielä niitä 70-luvulla ainakin opeteltiin koulussa.).

Mistä löytyisi ulkoilukaveri?

Jos ulkoilukaveria ei löydy omasta takaa, voi kaveri löytyä esimerkiksi yhdistysten tai seurakunnan kautta. Kunnon Päivien ihanat lähihoitajat ovat myös todistetusti loistavaa ulkoiluseuraa 😉 Jos avuntarvetta löytyy arjesta muutenkin, tuttu lähihoitaja voi olla tosi kova juttu. Jo parissa tunnissa ehditään hoitaa huusholli siistiin kuntoon, ulkoilla tai jumpata ja seurustella vielä hetkinen kahvikupposen äärellä!

Jos ulkoilupuoli on jo kunnossa mutta tarvetta olisi ennemmin asiantuntevalle jumppakaverille, sekin hoituu oikein hyvin Kunnon Päivien kautta. Henkilökohtaisesti laaditun jumppaohjelman mukaan on turvallista, tehokasta ja mukavaa kuntoilla fysioterapeutin tai lähihoitajan kanssa fysioterapeutin ohjeiden mukaan. Ja yhdessä tekeminen tuo ainakin tuplasti iloa hommaan!

Jos kiinnostus heräsi itsesi tai läheisesi puolesta jumppa- tai ulkoilukaveria kohtaan, ole yhteydessä matalalla kynnyksellä (yhteystiedot alla). Jos haluat lukea Kunnon Päivistä lisää, käy kurkkaamassa muut palvelumme täältä.

Meitä voi seurata myös Instagramissa @kunnonpaivat ja Facebookissa nimellä Kunnon Päivät.

Nyt ei kun liikkumaan, nautitaan ihanista kevätpäivistä 🙂

Essi
044 240 1965
essi.paivansalo@kunnonpaivat.fi